Twee in Limburg gewortelde partijen, beide acterend op het hoogste niveau en gemeenschappelijk bulkend van de ambitie. Fortuna Sittard en Chemelot slaan de handen ineen via een partnership waarbij synergie het toverwoord is. “De deal met Fortuna Sittard past goed bij de transitie van het chemiecluster van Chemelot om het allerbeste chemiepark in Europa te worden op het gebied van duurzaamheid, concurrentiekracht en veiligheid in samenwerking met onze omgeving”, stelt Executive Director Loek Radix van Chemelot. “Zo kunnen we samen trots zijn op wat we in Limburg presteren.”
Al geruime tijd lopen er gesprekken tussen de Limburgse eredivisionist en de chemiereus uit Sittard-Geleen. Telkens met open vizier en een heldere insteek: Chemelot integreren in het zakelijke netwerk van Fortuna Sittard binnen een constructie die past bij de fase waarin het immense concern zich momenteel bevindt. Nu, in aanloop naar het seizoen 2022-2023, mondt een en ander uit in een vooraanstaand partnership. Aanvankelijk gebaseerd op hospitality en exposure, in de nabije toekomst evenzeer op innovatief en strategisch niveau. Daarnaast zetten beide partijen in het op het verbeteren van de leefbaarheid in de regio, vitaliteit en goed werkgeverschap voor de mensen op Chemelot.
Voor directeur Ivo Pfennings is de deal met Chemelot veelzeggend voor de ontwikkeling die de club heeft doorgemaakt. “Vijf jaar geleden was het echt ondenkbaar geweest dat Chemelot zou instappen bij Fortuna Sittard, maar inmiddels slagen we er ook in de grootste namen uit de provincie te overtuigen om zich bij de club aan te sluiten. Dat is denk ik een groot compliment naar de hele organisatie toe. Ik zie dit als de aftrap van een duurzaam en strategisch partnership. We gaan samen ontzettend veel mooie dingen doen.”
“Dit is echt een prachtige dag voor de club”, vult commercieel manager Jiry Funke aan. “Als grootste werkgever in Limburg behoeft Chemelot natuurlijk geen enkele introductie. De afgelopen jaren zijn we veelvuldig op de site geweest om inzicht te krijgen in hetgeen er zich daar allemaal afspeelt. Tevens spraken we over en mét de vele corporate entiteiten die zich op de achthonderd hectare grondgebied bevinden. We gaan kijken hoe we in de toekomst de op Chemelot ontwikkelde technologie kunnen embedden bij Fortuna, zodat de magie die op de site ontstaat tastbaar wordt in de wereld eromheen. De chemie tussen beide partijen is dusdanig groot dat we reikhalzend uitkijken naar een intensieve samenwerking.”
Chemelot is één van de belangrijke industriële clusters van Nederland. Op het Chemelot Industrial Park zijn 17 productiebedrijven actief in 60 verschillende fabrieken, die sterk met elkaar verbonden zijn, zowel wat betreft energie- als grondstofstromen. Bij deze bedrijven en in de unieke combinatie met de Brightlands Chemelot Campus wordt hard gewerkt aan de omwenteling naar duurzame productie.
Naast de energietransitie is de grondstoffentransitie zeker zo belangrijk. Chemelot heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te produceren. Juist omdat de fabrieken zo met elkaar verbonden zijn, is Chemelot uitstekend gepositioneerd om dat voor elkaar te krijgen. Op het terrein van ruim 800 hectare groot werken circa 8000 medewerkers in ruim 200 bedrijven.