Op maandag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Helaas zijn er dit jaar vanwege Corona geen bijeenkomsten. Daarom besteedden de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein op een andere manier aandacht aan dit thema.
In samenwerking met Bie Os Mijn Streekomroep werd vanaf 20 september elke zondagmorgen rond 10.30 uur live een interview uitgezonden in het radioprogramma Forum op Zondag met als thema: “Dementie – herkennen en erkennen”.
De uitzendingen:
20 september: Interview met zorgvrager Jacques van Rooij en vrijwilliger van de Brug Roger Ubags. U kunt het interview terugluisteren via onderstaande link:
27 september: Interview met Pia Bronckhorst (mantelzorgconsulent Steunpunt Mantelzorg Zuid) en casemanager dementie Natasja Stelten. U kunt het interview met Pia en Natasja via onderstaande link terugluisteren:
4 oktober: Interview met mevr. Bronneberg, dochter Marij Bronneberg en vrijwilligster Ria Dirken over het dementieproces van moeder.
11 oktober: Interview met Patty Dieteren, casemanager dementie bij Vivantes.
11 oktober: Interview met Anja Lamkin over de relatie tussen voeding, lichaamsbeweging en het voorkomen van dementie.
Daarnaast zendt Bie Os een tweetal documentaires op TV uit over dit onderwerp:
– onze verslaggever loopt een dag mee met Roger Ubags, vrijwilliger bij De Brug en mantelzorger voor twee cliënten.
– het Alzheimer Café Elsloo zou 6 oktober herstarten. Door de aangescherpte maatregelen van het RIVM was het niet mogelijk om gasten te ontvangen. Bie Os TV heeft daarom TV opnames gemaakt van het Alzheimer Café Elsloo.
Bewustwording
Het doel van deze interviews is aandacht geven aan het onderwerp dementie en het bespreekbaar maken van dementie. Hierbij spelen het herkennen van symptomen, het daadwerkelijk erkennen van dementie en vervolgens weten hoe te handelen een belangrijke rol.
Rol huisarts
Vermoedt u beginnende dementie, bij iemand in uw omgeving of uzelf? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Deze is de eerste schakel bij persoonlijke vragen over (beginnende) dementie. Ook kan de huisarts, als dat nodig is, een casemanager dementie ’toewijzen’.
Een dementievriendelijke gemeente
Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat steeds meer inwoners én organisaties in onze gemeenten te maken krijgen met dementie.
Wilt u meer weten?
Kijk dan eens op:
www.alzheimer-nederland.nl
www.samendementievriendelijk.nl
www.hulpbijdementie.nl
Ook kunt u terecht bij de Alzheimertelefoon: tel. 0800 5088 (gratis). Deze is 7 dagen per week van 9.00-23.00 uur bereikbaar voor een luisterend oor of advies.