In een Limburgse vakwerkhoeve aan de rand van Munstergeleen is de geboortekamer en de Kapel van Pater Karel (1821 – 1893).
De heilig verklaarde Pater Karel, die eigenlijk Johannes Andreas Houben heette, groeide op in het Limburgse dorp, maar bracht een groot deel van zijn leven door in de kloosterkerk Mount Argus in Dublin – Ierland.
Mensen worden geraakt door de rustige en stille plek aan de Geleenbeek en door de persoon van Pater Karel.
De man die halverwege de 19e eeuw bekend stond als ‘de mens met de helende handen’ vormt voor dorpelingen en pelgrims nog steeds een steun en toeverlaat.
Jaarlijks trekken duizenden bezoekers die behoefte hebben aan stilte, onthaasting, reflectie en meditatie naar de Pater Karel Kapel om er even stil te worden of een kaarsje op te steken.
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Pater Karel geboren werd en het is 300 jaar geleden dat de Orde van de Passionisten gesticht werd.
De museum-commissie van de kapel wil deze bijzondere gebeurtenis extra aandacht verlenen door een thema-expositie te organiseren met werk van professionele kunstenaars die werken inzenden, geïnspireerd op het leven en werk van Pater Carolus Houben.
Negen leden van de Limburgse Kunstkring nemen hieraan deel: Jos Solberg, Matti Heijmans, Marjon Merkelbach, Michelle Faaij, Joep van Kerkom, Cees Alfrink, Willem Vermeer, George Daemen en Nic Heffels.
De duur van de expositie is van zondag 6 juni 2021 t/m zondag 6 januari 2022.
De vernissage van de expositie (voor genodigden) is op zondag 6 juni 2021 om 15.00 uur.
Het adres is: Pater Karel-Kapel – Pater Karelweg 1 Munstergeleen.
Openingstijden zijn afhankelijk van de geldende corona-richtlijnen en te vinden op: www.paterkarelkapel.nl
www.limburgse-kunstkring.nl