Begraven, bijzetten of verstrooien
Er zijn verschillende begraaf- en gedenkparken in de gemeente Sittard-Geleen. De mogelijkheden (begraven, bijzetten of verstrooien) kunnen per begraafplaats verschillen.
Naast een traditioneel graf, een urnennis of een urnengraf bieden zij diverse mogelijkheden voor een mooie laatste rustplaats.
Begraven worden in een mooie, natuurlijke omgeving. Zonder grafsteen en zonder onderhoud aan het graf. Dat is mogelijk op Begraaf- en Gedenkpark Lahrhof in Sittard. De bedoeling is dat de graven zoveel mogelijk opgaan in de natuurlijke omgeving. Grafonderhoud is voor de nabestaanden dus niet nodig.
Een deel van het begraaf- en gedenkpark op de noordelijke glooiing van de Kollenberg heeft een natuurlijke, bosachtige uitstraling gekregen en is aangekleed met bankjes en een schommel om in alle rust in gedachten bij de overledene te zijn. De mooie omgeving is voor nabestaanden een fijne plek om naar terug te komen.
Natuurlijk begraven is vrijwel hetzelfde als natuurbegraven. Het enige verschil is dat natuurlijk begraven gebeurt op een ‘kerkhof’ of begraafplaats, terwijl natuurbegraven daadwerkelijk in de natuur gebeurt. De voorwaarden zijn hetzelfde. U kiest zelf een plek. Er is alle ruimte voor persoonlijk afscheid, maar graven krijgen geen grafsteen en er mogen, ná de uitvaart, geen bloemen worden neergelegd. Op het graf mag wel een onbewerkte houten, schijf met de naam van de overledene worden geplaatst. Het graf krijgt een gps-aanduiding zodat het altijd is terug te vinden. Bij de natuurlijke rustplaats is ook een veldbloemenweide waar as kan worden verstrooid.
Een natuurlijk graf huurt u voor 20, 50 of 100 jaar. Na de huurtermijn van 20 jaar kunt u jaarlijks verlengen als u dit wenst. U kunt een plek reserveren, zodat uw nabestaanden zich ook dáár geen zorgen over hoeven te maken. Aan het reserveren zijn wel kosten verbonden.