KC Sittard heeft sinds 6 maart een Voedselbosje. Achtentwintig leerlingen van de bovenbouw plantten samen met IVN, CNME en De Rollen het bosje op hun plein. Wethouder Ivo Tillie en schooldirecteur Tino Lardinois onthulden samen met de leerlingen de naam van dit Voedselbosje: ‘De Sjprokkel’. Tillie is blij met het initiatief; ‘Een voedselbos is hartstikke leuk, en ook leerzaam. We zien steeds minder waar ons voedsel vandaan komt. In een voedselbos zie je je eigen eten groeien. Dat is geweldig!’

Educatieve Voedselbosjes zijn ontwikkeld door IVN Natuureducatie. Een Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school mee aan de slag gaat.

De Rollen verzorgde de introductieles met echte wormen in de klas. De kinderen mochten zelf op wormenjacht en hebben de diertjes vervolgens uitvoerig onderzocht. ‘Juf, ze zijn eigenlijk best wel lief hé?’ zegt een leerling met een worm in haar hand, tot afschuw van haar klasgenootje.

CNME Maastricht nam de aanleg van het bosje op zich. De CNME-bus met de aanhanger vol bomen en planten werd juichend ontvangen. De leerlingen hebben de jonge planten zelf in de grond gezet: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. Zij zijn nu de voedselboswachters van ‘De Sjprokkel’.

Tino Lardinois is enthousiast over het bosje: ‘Hier op de bovenbouwlocatie hebben we een keuken waar de kinderen samen koken met ingrediënten uit onze moestuin. Fantastisch dat we die nu hebben kunnen uitbreiden met een voedselbosje van IVN. De hele keten, van grond tot mond geven we zo mee aan de kinderen. Die moeten immers kunnen groeien en bloeien.’ Wethouder Tillie vult aan dat hij ook blij is met minder tegels en meer groen. ‘Groen is veel beter dan tegels. Bomen en planten maken de lucht schoner en ze bieden onderdak aan allerlei dieren. Als er geen stenen meer liggen, trekt water ok makkelijker in de grond. En daar worden de bomen, struiken en bloemen weer mooier van. Veel mooier dan al die saaie stenen.’

Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpen de natuureducatiepartners (IVN, CNME en De Rollen) graag aan mee. Onlangs hebben zij samen in Grevenbicht ook een bosje aangelegd en nog deze maand, komt er ook een bij ’t Mozaïek.

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Zuid Limburg  is ontwikkeld door IVN en onderdeel van het subsidieprogramma LEADER Zuid-Limburg, dat ondersteund wordt door de Provincie Limburg.

Bron: IVNNatuureducatie en foto: Séverine Louf