80 jaar vrijheid in Sittard-Geleen

Luister live

80 jaar vrijheid in Sittard-Geleen

Bijna tachtig jaar geleden – op 18 en 19 september 1944 – werden Geleen, Sittard, Born en een aantal omliggende kleinere gemeenten door de geallieerde strijdkrachten bevrijd van de Duitse bezetter.

Stichting 4 mei Herdenking Born organiseert verschillende activiteiten om 80 jaar vrijheid te herdenken. Deze activiteiten lopen door tot mei 2025. De aftrap is op 20 september 2024 in Buchten. Op deze dag is het precies 80 jaar geleden dat Buchten werd bevrijd.

Op 20 september wordt ook een bijzonder gedenkteken onthuld. Dit gedenkteken is voor twee spoorwegarbeiders: Chris Plitscher uit Susteren en Jo Hogenbirk uit Born. Beide mannen werkten op het spoorwegemplacement in Buchten en waren actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas kwamen zij door oorlogsgeweld om het leven.

Het gedenkteken was in 1948 al eens onthuld, maar raakte later in particuliere handen. In 2022 werd het teruggegeven aan de stichting, die het nu een mooie plek geeft op de begraafplaats in Buchten, dicht bij de oorspronkelijke locatie.

De onthulling vindt plaats op 20 september om 17.00 uur. Het programma begint om 16.30 uur in het gemeenschapshuis van Buchten en ziet er als volgt uit:

  • 16.30 – 17.00 uur: ontvangst in het gemeenschapshuis
  • 17.00 – 18.15 uur: onthulling gedenkteken
  • 18.15 – 19.00 uur: Informeel samenzijn in het gemeenschapshuis

Iedereen is van harte welkom om dit bijzondere moment mee te maken en samen 80 jaar vrijheid te vieren.

Verder kunt u vanaf zaterdag 14 september 2024 tot en met zondag 5 januari 2025 in museum Het Nieuwe Domein aan de Kapittelstraat 6 in Sittard gratis de tentoonstelling ‘VERZET?!’ bezoeken, een samenwerking tussen het museum en RegioArchief Sittard-Geleen. Deze tentoonstelling is op vrijdag 13 september door burgemeester Hans Verheijen geopend.

De expositie biedt een gevarieerd beeld van het verzet in Sittard, Geleen, Born en een aantal kleinere gemeenten en is mede tot stand gekomen door bijdragen van familieleden van inwoners die in de Tweede Wereldoorlog verzet hebben gepleegd.

Bron: gemeente en RegioArchief Sittard-Geleen
Foto: Pixabay

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Advertenties