Eigen gemeentewapen voor Sittard-Geleen

Luister live

Eigen gemeentewapen voor Sittard-Geleen

Na een mislukte poging jaren geleden lijkt het er nu dan toch echt van te komen: een eigen gemeentewapen voor Sittard-Geleen. 

Tijdens een themasessie werd onlangs de voortgang besproken om te komen tot een gemeentewapen voor de gemeente Sittard-Geleen. Het gepresenteerde ontwerp stemde tot tevredenheid en het enthousiasme bij de gemeenteraadsfracties was groot. Hoe dat ontwerp eruit ziet, blijft nog even geheim  aangezien eerst de Hoge Raad van Adel een oordeel moet vellen.

Als het wapen er komt, dan is Sittard-Geleen eindelijk verlost van het gegeven dat het de enige gemeente in Nederland is zonder gemeentewapen. De discussie over hoe het wapen eruit moet zien verloopt nu een stuk eensgezinder dan in 2005. Het toen gemaakte ontwerp verdween in de prullenbak omdat vooral vanuit Geleen grote onvrede klonk. 

Het ontwerp wordt deze maand naar de Hoge Raad van Adel gestuurd, waarna het, voorzien van een advies, terugkomt naar de gemeente. Als het college van burgemeester en wethouders het uiteindelijke ontwerp goedkeurt, kan definitieve toestemming worden aangevraagd. Wanneer dat zal zijn is niet bekend, maar het wapen zal bij het 25-jarige bestaan van de fusiegemeente Sittard-Geleen in 2026 een prominente rol krijgen.

De bedoeling is dat er ook een gemeentevlag komt, waarvoor het nieuwe wapen de inspiratie zal vormen. Maar daarover wordt pas beslist als het nieuwe gemeentewapen definitief is vastgesteld.

De kans is klein, zo viel uit het betoog van Vroomen af te leiden dat de Geleense stadsheiligen Marcellinus en Petrus, die op het oude wapen van Geleen figureerden, terugkomen.

Bron: gemeente Sittard-Geleen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Advertenties